Blog over klein- en grootschalige productie Blog over klein- en grootschalige productie search

Haspels, wat voor soorten bestaan er?

Het kan soms voorkomen dat je stroom of water nodig hebt, maar er geen stopcontact of een kraan in de buurt zit. Dan is het handig als je een haspel kunt gebruiken, bijv. van BDJ Holding BV. Een haspel is een onderdeel in kunststof of metaal waar een stroomkabel of een tuinslang omheen gewikkeld is. Bij stroom haspels zitten er aan de zijkant één of meerdere stroompunten. Bij een haspel voor tuinslangen zit een koppeling waar een tuinslang op aangesloten kan worden. Op deze manier kan je ook op verre afstand van een stroompunt of een kraan, stroom en water gebruiken. 

Haspels voor elektrische kabels

Er bestaan veel verschillende haspels waar elektrische kabels omheen gewikkeld zijn. Dit kan een eenvoudige haspel zijn - vaak van kunststof - en ideaal voor huis en tuin gebruik. De stekker stop je in het stopcontact en je rolt het uit naar de plek waar je stroom nodig hebt. Op de haspel kan je dan het te gebruiken apparaat aansluiten. Er zijn ook zwaardere haspels (zoals de Reelcraft) voor elektriciteit, vaak van metaal, die geschikt zijn voor de bouwwereld. Vooral in die wereld zijn haspels onmisbaar. De kabels van dergelijke haspels zijn meestal dikker en kunnen krachtigere stroom leveren. Over de stopcontacten aan de zijkant van de haspel zit vaak een klepje om deze te beschermen tegen stof en vuil.

Haspels voor waterslangen

Een haspel voor een tuinslang kan je aansluiten via een koppeling op de kraan. De haspel rol je dan uit naar de plek waar je water nodig hebt. Daar kan je een andere tuinslang aansluiten op de koppeling aan de zijkant van de haspel en je kunt zo water veraf van de kraan gebruiken. Er zijn ook andere soorten haspels, voor bijvoorbeeld brandslangen. Deze haspels zitten vaak in de muur van een gebouw en zijn standaard al aangesloten op een waterkraan. Bij brand kan deze haspel uitgerold worden. Deze haspels zijn groter dan de gewone tuinslanghaspels en reiken verder.  

Veiligheidsvoorschriften 

Vooral voor een haspel voor elektriciteit gelden er enkele veiligheidsvoorschriften. Het belangrijkste is dat je de elektriciteitskabel om de haspel volledig uitrolt. Als er stroom door de kabel komt, wordt deze kabel warm. Wanneer de haspel niet uitgerold is, kan de warmte niet weg en is er kans dat de kabel gaat smelten. Dit kan grote gevolgen hebben zoals brand of kortsluiting. Overigens geldt ook voor waterslangen, dat je die geheel moet uitrollen, zodat het water beter doorgevoerd wordt. Daarnaast heb je ook minder kans dat er een knik in de slang komt als deze volledig is uitgerold. Het is voor elektriciteit haspels van belang deze regelmatig te controleren of er beschadigingen aan zitten, ook weer om schade en kortsluiting te voorkomen.

Over ons

Er bestaan in Nederland talloze productiebedrijven die een keur aan artikelen produceren. Zonder deze klein- en grootschalige productie zou de Nederlandse economie het bar slecht doen. We produceren daar producten mee die we hier in Nederland verkopen, maar dikwijls worden dergelijke producten ook geëxporteerd naar andere landen. Een belangrijk onderdeel in de klein- en grootschalige productie zijn de productiemedewerkers. Vaak wordt dit personeel weggezet als laagopgeleid, maar vooral in de kleinschalige productie kan het toch wel om hele specifieke producten en technieken gaan, waar je toch veel kennis van dient te hebben. Deze sector vormt dus een heel belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie, waar we niet buiten kunnen. Wil e als ondernemer of particulier weten in wat voor opzicht deze bedrijven iets voor jouw bedrijf of project kunnen betekennen, hou dan mijn blog in de gaten.

Zoeken

Categorieën

blog industrie--fabricage

Archief

2018

Recente artikelen

Haspels, wat voor soorten bestaan er? 15 februari 2018
Het kan soms voorkomen dat je stroom of water nodig hebt, maar er geen stopcontact of een kraan in de buurt zit. Dan is het handig als je een haspel k

CV dakdoorvoer 15 februari 2018
Een cv ketel wordt in de Nederlandse huishoudens het meeste gebruikt voor verwarming en warm water. Een geiser is in oudere woningen ook nog vaak aanw

2018