Blog over klein- en grootschalige productie Blog over klein- en grootschalige productie search

CV dakdoorvoer

Een cv ketel wordt in de Nederlandse huishoudens het meeste gebruikt voor verwarming en warm water. Een geiser is in oudere woningen ook nog vaak aanwezig, maar wordt steeds minder gebruikt. De eerste cv ketels waren verbeterd rendement (VR) ketels die vanaf 2015 verboden zijn. Van de vrijgekomen energie wordt bij een VR ketel 83% omgezet in warmte. De daarna verschenen hoogrendementsketels (HR) zetten meer dan 90% van de energie om in warmte en zijn dus veel duurzamer. De cv ketel heeft een cv dakdoorvoer nodig - aangelegd door bijv. Cox Geelen - die naar buiten leidt. Via een speciale dakdoorvoer komt er een pijp naar buiten, die het gas naar buiten afvoert en schone lucht naar binnen zuigt. Van het cv dakdoorvoer systeem zijn enkele soorten beschikbaar.

Parallelle cv rookgasafvoer

Een parallelle rookgasafvoer is een enkelwandig rookgasafvoersysteem en wordt in Nederland nog het meeste toegepast. Al zijn experts het er wel over uit dat we op termijn ook van dit systeem af moeten stappen. De rookgasafvoer bestaat uit een tweebuizensysteem. Door één buis wordt het rookgas vanuit de cv ketel afgevoerd. De andere buis zorgt ervoor dat verse lucht de cv ketel ingevoerd wordt. Via een speciaal broekstuk worden de buizen op elkaar aangesloten naar de dakdoorvoer. Naast het feit dat het meer ruimte kost, kan het ook onveilig zijn, wanneer er in de rookgasafvoerbuis een gaatje zit. Dit kan levensgevaarlijk zijn, want dan komt er koolmonoxide en kooldioxide de woning in, waardoor de bewoners bedwelmd kunnen raken en zelfs kunnen overlijden. Een parallelle cv rookgasafvoer is meestal van aluminium, maar steeds vaker wordt kunststof gebruikt. Kunststof is stevig en is gemakkelijk op maat te maken.

Concentrisch cv rookgasafvoer

Een concentrisch rookgasafvoer wordt door de experts momenteel aangeraden. Dit systeem is namelijk veel veiliger dan een parallelle cv rookgasafvoer. Dit komt omdat een concentrisch rookgasafvoer een gesloten systeem is. Er wordt weer gebruik gemaakt van twee buizen, maar dan in één. Door een meestal kunststof of aluminium uitgevoerde buis worden de gassen van de cv ketel naar buiten afgevoerd. Daaromheen zit een andere buis, die meestal van metaal is en daar stroomt lucht door naar de cv ketel. De voordelen van het gesloten systeem is dat als er een beschadiging of een gaatje in de binnenbuis ontstaat, de koolmonoxide en kooldioxide niet direct de woning ingaan. Het gas komt dan in de luchttoevoerkanaal terecht. De cv ketel zal herkennen dat er in plaats van lucht, gas de ketel binnenkomt en zal daarom afslaan. Dit is misschien even lastig voor de bewoners, maar het is wel een waarschuwing dat er iets mis is en is beter dan dat er ongemerkt gassen de woning binnenkomen.

Over ons

Er bestaan in Nederland talloze productiebedrijven die een keur aan artikelen produceren. Zonder deze klein- en grootschalige productie zou de Nederlandse economie het bar slecht doen. We produceren daar producten mee die we hier in Nederland verkopen, maar dikwijls worden dergelijke producten ook geëxporteerd naar andere landen. Een belangrijk onderdeel in de klein- en grootschalige productie zijn de productiemedewerkers. Vaak wordt dit personeel weggezet als laagopgeleid, maar vooral in de kleinschalige productie kan het toch wel om hele specifieke producten en technieken gaan, waar je toch veel kennis van dient te hebben. Deze sector vormt dus een heel belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie, waar we niet buiten kunnen. Wil e als ondernemer of particulier weten in wat voor opzicht deze bedrijven iets voor jouw bedrijf of project kunnen betekennen, hou dan mijn blog in de gaten.

Zoeken

Categorieën

blog industrie--fabricage

Archief

2018

Recente artikelen

Haspels, wat voor soorten bestaan er? 15 februari 2018
Het kan soms voorkomen dat je stroom of water nodig hebt, maar er geen stopcontact of een kraan in de buurt zit. Dan is het handig als je een haspel k

CV dakdoorvoer 15 februari 2018
Een cv ketel wordt in de Nederlandse huishoudens het meeste gebruikt voor verwarming en warm water. Een geiser is in oudere woningen ook nog vaak aanw

2018